Chipsy kojarzymy z niezdrowymi przekąskami, które mają bardzo dużo soli, a także są kaloryczne. Nie znaczy, że jest to prawda. Chipsy można zrobić z wielu warzyw i owoców. Jest to prosta i bardzo zdrowa przekąska. Jak zrobić chipsy z ziemniaków, jabłek lub jarmużu?
Jak zrobić chipsy z ziemniaków?
Chipsy z ziemniaków są najpopularniejszą przekąska, która sprawdza się jako dodatek na imprezach czy małe co nieco w czasie wieczornego seansu filmowego.
Chcąc przygotować chipsy z ziemniaków, należy je obrać, a następnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Trzeba pamiętać, że to od grubości plastrów będzie zależało jak chrupkie będą chipsy. Im cieniej pokroimy ziemniaki, tym bardziej chrupkie chipsy uda się nam zrobić.
Tak przygotowane kawałki ziemniaków układamy na blasze. Smak chipsów warto wzbogacić ulubionymi przyprawami. Pieprz czosnkowy, papryka wędzona czy zioła włoskie będą idealnie pasowały.
Zastanawiając się jak zrobić chipsy z ziemniaków nie trzeba wiedzieć, że wcale obierać ich ze skórki. Wystarczy porządnie wyszorować ziemniaki, a następnie je upiec. Spieczona skórka smakuje wyśmienicie.
Wegańskie przekąski na imprezę – jak zrobić?
Jak zrobić chipsy z jabłek?
Miłośnicy owoców również mogą mieć swoje ulubione przekąski w postaci chipsów. Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, z których również łatwo przygotować chipsy.
Jabłka, podobnie jak ziemniaki, tniemy na cieniutkie plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym układamy na blasze.
W misce oddzielnie przygotowujemy mieszankę z cynamonu i gałki muszkatołowej. Można również użyć odrobiny cukru. W zdrowszej wersji warto wykorzystać miód lub syrop klonowy. Tak przygotowane przyprawy delikatnie wcieramy w każdy kawałek jabłka. Jabłka pieczemy w temperaturze 180 º C około 50 – 90 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości plastrów. W trakcie pieczenia należy obserwować jabłka, gdy będą rumiane i spieczone można je wyciągać.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Jarmuż jest warzywem, które jest bardzo cenne dla naszego organizmu, ale nadal rzadko wykorzystywane. Często nie wiemy, jak przygotować jarmuż, by był atrakcyjny smakowo.
Jednym ze sposobów na wykorzystanie jarmużu są chipsy. Liście jarmużu myjemy, suszymy, tniemy na paseczki 2-3 cm, a następnie wrzucamy do dużej miski. Liście należy dokładnie wymieszać z solą, chili, skórką z cytryny oraz olejem.
Liście można ułożyć gęsto należy jednak zwrócić uwagę, by nie nachodziły na siebie. Pieczemy je w 150 º C około 3-5 minut. Jarmuż, który będzie prawidłowo zrobiony będzie chrupki. Liście, które będą wiotkie należy jeszcze wrzucić na blachę na 2-3 minuty. Należy uważać, by się nie spaliły.
Jak zrobić chipsy z marchewki, pietruszki i buraka?
Wykonanie chipsów warzywnych jest wyjątkowo łatwe. Należy jednak pamiętać, że buraki pieką się dłużej niż marchewka czy pietruszka. W pierwszej kolejności na blasze umieszczamy buraka, a dopiero po 5 -10 minutach dodajemy inne warzywa.
Do wykonania chipsów warzywnych używamy ulubionych przypraw. Trzeba również pamiętać, by delikatnie skropić warzywa olejem.
Chipsy warzywne to idealna przekąska na długie, zimowe wieczory. Warto do przekąsek warzywnych zrobić dip lub sos czosnkowy, który wyostrzy smak warzyw. Najprostsze dipy można wykonać na bazie jogurtu zmieszanego z odrobiną majonezu. Do dipu można dodać posiekaną paprykę czy ogórki konserwowe.
Bardzo interesujący jest również sos czosnkowy, który pasuje do wszystkich chipsów warzywnych. Wystarczy zmieszać majonez oraz jogurt. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ilość ząbków czosnku jest uzależniona od intensywności smaku, który chcemy uzyskać.