ultramedic.com.pl

blog o zdrowiu

wegańskie przekąski
Zdrowie

Wegańskie przekąski na imprezę – jak zrobić?

Z roku na rok dieta wegańska ma coraz więcej zwolenników. Nie ma się czemu dziwić. Wegańskie przepisy są proste i wyjątkowo smaczne. Jak przygotować wegańskie przekąski, które zachwycą gości?

Wegańskie przekąski na bazie warzyw

Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Warto wiedzieć, że ziemniaki nie są jedynym warzywem, z których można przyrządzić smaczne i wyjątkowo zdrowe frytki.

Korzeń pietruszki, marchewka, seler czy bataty są wyjątkowo smaczne. Po obraniu oraz pocięciu w paski warzyw wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieką się około 15 minut w temp 160 º C. Chcąc zrobić frytki z buraków należy pamiętać, że pieką się one dłużej niż inne warzywa. Potrzebują około 25 minut.

Warto pamiętać, że wegańskie przekąski warzywne świetnie smakują z dipem. Sos czosnkowy zrobimy z jogurtu greckiego. Czosnek, przeciskamy przez praskę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. I gotowe!

Warto również zrobić pesto z natki pietruszki, która ma wyjątkowo dużo witamin. Posiekaną natkę pietruszki, pół szklanki uprażonych nasion słonecznika, 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę oraz sól i pieprz miksujemy. Następnie dodajemy 1/4 szklanki oleju. Ponownie miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wegańskie przekąski z pesto zachwycą wszystkich gości.

Wegańskie przekąski imitujące mięso

Wegańskie przekąski mogą również posmakować miłośnikom mięsa. Tatar jest lubiany przez wiele osób.

Wegański tatar powstaje z wafli ryżowych (5-6 sztuk). Kruszymy je na drobne kawałki. 2 łyżeczki koncentratu mieszamy z łyżeczką musztardy i 100 ml wody. Do tego dodajemy 2 drobno posiekane cebule. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aż do momentu, gdy wafle wchłoną wodę. Można dodać odrobinę oleju. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Na wierzch wbijamy jajko. Tatar należy podawać schłodzony z posiekanym ogórkiem kiszonym.

Skrzydełka z kalafiora

Wśród wegańskich przekąsek nie może zabraknąć kalafiora. W tradycyjnej kuchni często jest on niedoceniany, ale prawidłowo zrobiony zachwyca smakiem.

Kalafiora należy podzielić na skrzydełka. Ugotować na parze lub w wodzie. Trzeba uważać, by kalafior się nie rozgotował, potrzebny jest al dente. Z dwóch szklanek mąki z ciecierzycy oraz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne oraz wody robimy gładką masę. Płatki kukurydziane kruszymy i umieszczamy na oddzielnym talerzyku. Kalafiora najpierw obtaczamy w cieście z ciecierzycy, a następnie w płatkach kukurydzianych. Skrzydełka kalafiora pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 º C. Czas pieczenia to 15 – 20 minut.

Przeczytaj, Jak przygotować zdrowe i smaczne keto przekąski?

Wegańskie przekąski na słodko

Na każdej imprezie muszą pojawić się słodkości. Muffiny marchewkowe są łatwe w wykonaniu i szybko się je robi.

2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz odrobinę soli łączymy w dużej misce. Dodajemy przyprawy. 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej oraz odrobina pieprzu sprawią, że muffiny będą miały bardzo wyrazisty smak. Pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem), mleko roślinne (1 szklanka) oraz 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego łączymy w kolejnej misce i odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy wszystko do suchych składników oraz dodajemy 2 szklanki marchwi startej na grubej tarce. Wszystko dokładnie łączymy. Powstała masę wlewamy do form od muffinek. Należy pamiętać, by zalać wyłącznie 3/4 foremki, gdyż ciasto urośnie i będzie wypływało z formy. Pieczemy w temperaturze 180 º C prze 25 – 30 minut.

Wegańskie przekąski na domowej imprezie podbija serca wszystkich uczestników, nie tylko tych, którzy lubią kuchnię roślinną.

Zobacz też pomysły na Zdrowe przekąski dla dzieci